HTML

Second-hand kultúra

".......a színház, ahol nem a darab érdekelt, hanem az, amit én majd mondok róla, az irodalom, amelyből nem a könyvek érdekeltek, hanem az írók......" Márai Sándor: Születésnap

Címkék

A38 (3) ASD (1) Asperger-szindróma (1) Átrium Film-Színház (1) Audrey Tatou (1) Autizmus Spektrum Zavar (1) A legjobb játék (1) A vágy villamosa (1) Balett (2) Bazilika (1) Beck Zoli (1) Benkő Róbert (1) Bereményi Géza (1) Berki Tamás (1) Billy Elliot (1) Bin Jip (1) Bodzsár Márk (1) Borbély Alexandra (1) Boris Vyan (1) Bornai Tibor (1) Böszörményi-Nagy Gergely (1) Budafoki Dohnányi zenekar (1) Budapest 100 (1) Budapest Jazz Club (1) Budapest Music Center (1) Cabaret Medrano (1) Cantate Vegyeskar (1) Csalog Gábor (1) Cseh Tamás (1) D. Tóth Kriszta (2) Deák Kristóf (1) Dés László (1) Diótörő (1) Enyedi Ildikó (1) Építészet (2) Erkel színház (2) Erkel Színház (1) Falusi Mariann (1) Fekete Ernő (1) Fekete Kovács Kornél (1) Feke Pál (1) Film (1) film (5) folk (1) Grecsó Krisztián (1) Gyémánt Bálint (3) Hadik Irodalmi Szalon (1) Harcsa Veronika (5) Háy János (1) humor (2) ifjabb Sapszon Ferenc (1) Igor Sztravinszkij (2) Illés zenekar (1) Játékszín (1) jazz (3) John Grisham (1) Káel Csaba (1) Katona József színház (2) Kentaur (1) Képmás Est (1) Képmás Magazin (1) Kerekes Band (1) Kerényi Miklós Gábor (1) Keszég László (1) Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (1) könyv (3) Lajkó Félix (1) Luciano Berio (1) Magyar Dal Napja (1) magyar film (3) magyar író (2) Magyar Színház (1) magyar zene (1) Márkos Albert (1) Márta István (1) Másik János (1) Merry (1) MÜPA (2) Musical (1) Nagy Sándor (1) NARTcore (1) Nika (1) Nina Kov (1) opera (5) Operaház (8) operett (1) Oscar-díj (1) Pándi Balázs (1) Papp Lajos (1) Parti Nagy Lajos (1) Pesti színház (1) pszichedelikus rock (1) Puccini (1) Pusztaszeri Kornél (1) Recirquel (1) Reisz Gábor (1) Richard Wagner (2) Rúzsa Magdi (1) Selmeczy György (1) Serbán Attila (1) Sir Elton John (1) Spiritisti (1) szatíra (1) Szente Vajk (1) Szikora János (1) színház (4) Szörényi Levente (1) Szörényi Őrs (1) Takahashi Yuya (1) Tenessee Williams (1) Testről és lélekről (1) The Merry Poppins (1) Udvaros Dorottya (1) Ugron Zsolna (1) Vámos Miklós (1) Várkert Bazár (2) Vastag Csaba (1) Vecsei H. Miklós (1) Venekei Marianmna (1) Veres Mónika (1) Vladimir Viszockij (1) Weiszer Alinda (1) zene (9) Zeneakadémia (1) Zomborácz Virág (1) Címkefelhő

Friss topikok

A növekedés fázisai – orosz kocsmadalok

2011.11.27. 20:05 Sombokor

Nem Magyarország vagy Budapest sorozatos leminősítéseiről fogok írni, nem szeretném a blogom olvasóit menekülésre kényszeríteni. Pemzli fázisait igyekszem górcső alá venni, nagyon érdekes figyelni valakinek az alakulását. Ja, a górcső egyébként a mikroszkóp régies neve, a gór tájnyelven hosszút jelöl. A mikroszkóp szót Bugát Pál alkotta 1836-ban. No, de térjünk rá Pemzlire. Először, amikor találkoztunk, az eb a két tenyerünkben elfért. Fekete fejéből barna körbe vont szemei még ritkán látszottak, arca olyan volt, mint egy pandamacié. Amikor hozzánk került, már akkora volt, mint egy közepes plüsskutya. Szemei körül a barna több lett, de alapjában feje még mindig fekete volt. Pocakja nőtt, a kutya határozottan szélesedett. Melle és nyaka egyre fehérebb lett. A babaszőr eltűnt. Ezután Pemzli elkezdett nyúlni – határozottan csőkutya alakot öltött pár napig. Alacsonypadlós változata volt egy jobb tacskónak. És elkezdett a nagy feketeségben a barna egyre több helyen megjelenni: például a farkában……… Feje még mindig többnyire fekete, de átfutják a barna szálak, úgyhogy az ébenfeketeségből már inkább sárgapofájú. Orra megnyúlt, kialakult a bájos babapofiból a beagle-fej, igaz, még kicsiben. Túlnőtte a plüsskutyát, ketten már nem is férnek az alomba. Ezután Pemzlink fölfelé nyúlt meg. Észrevettük, hogy a lába nem csak tappancsból áll, valahol félúton járhat a majdani mérete felé magasságban. Fehér zoknik változó szinten tarkítják a négy tappancsot, még mindig olyan hatást kelt, mint a rosszkisfiú…….. Főleg, ha a fehér tappancsokat föld tarkítja: egyre többször kapar, szinte már ás a séták során. Rendesen harcol a gyökerekkel: tépi, húzza, morogja azokat, igazi sóműsort csap. Mozgása már annyira nem esetlen, de előfordul, hogy a játék hevében túlbotlik, túlgördül a „vadon”. A játékos harc során már használja az eszét, már cselez, hogy elérje, megkaparintsa a „vadat”. Alapvető instrukciókat ért (persze, még sokszor a füle botját sem mozdítja), például a hozd ide vezényszó az egyik leggyakoribb a játékaink során. Amit szinte sosem akar meghallani vagy megérteni, az a gyere ide, főleg, ha ez a bejárati ajtónk előtt a séta végét jelenti. És furán kódolta a pfujj vezényszót, ha meghallja, azonnal a nyakába szedi a lábait és a tiltott zsákmánnyal elmenekül, elszelel…….. Emiatt a tévedése miatt már kellett fürdetni, szaga olyan volt, hogy nem bírtuk vele egy légtérben. Másik kedvenc jelenetem az volt, amikor közelebbről megismerkedett egy nagyobb tejfölös dobozzal – amit a főzés során kiürítettem. Az üres dobozt leállítottam a földre, Pemzli óvatosan odament, belenyelt, majd egyre lejjebb haladt, míg a szemei is eltűntek (meg a pofa és a fülek többi része). Mikor kihúzta a pofáját, mindene tejfölös volt.

 

Judafest van Budapesten a Kazinczy utcában. Tulajdonképpen nem más ez, mint karácsonyi vásár a zsidónegyedben. Van forralt bor, kóser ételek (leginkább sütik, bár hamburgert is láttunk), tömeg és hideg. No meg színpad, ahol ma Fegyát (Jávor Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője) és Dunai Tamás színművészt láttuk, a duó orosz kocsmadalokat adott elő zongorán és szaxofonon – oroszul. Imádom a klezmer zenét, nagyon jól esett a fülemnek az orosz nyelv – még ha erősen fülelnem is kellett, régen volt, amikor napi szinten hallhattam ezt…….. A végére a párolgó borospoharakat szorongató közönség is belejött, tapsoltak, toporogtak, lépegettek……. Kellemes vasárnap kora esti program volt kb. egy órában. Kedden – a program kiírás szerint – megismétlik………. Érdemes elmenni…….

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mormota.blog.hu/api/trackback/id/tr573416338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.