HTML

Second-hand kultúra

".......a színház, ahol nem a darab érdekelt, hanem az, amit én majd mondok róla, az irodalom, amelyből nem a könyvek érdekeltek, hanem az írók......" Márai Sándor: Születésnap

Címkék

A38 (3) AnnenMayKantereit (1) ASD (1) Asperger-szindróma (1) Átrium Film-Színház (1) Audrey Tatou (1) Autizmus Spektrum Zavar (1) A legjobb játék (1) A vágy villamosa (1) Balett (2) Bazilika (1) Beck Zoli (1) Benkő Róbert (1) Bereményi Géza (1) Berki Tamás (1) Billy Elliot (1) Bin Jip (1) Bodzsár Márk (1) Borbély Alexandra (1) Boris Vyan (1) Bornai Tibor (1) Böszörményi-Nagy Gergely (1) Budafoki Dohnányi zenekar (1) Budapest 100 (1) Budapest Jazz Club (1) Budapest Music Center (1) Cabaret Medrano (1) Cantate Vegyeskar (1) Csalog Gábor (1) Cseh Tamás (1) D. Tóth Kriszta (2) Deák Kristóf (1) Dés László (1) Diótörő (1) Enyedi Ildikó (1) Építészet (2) Erkel Színház (1) Erkel színház (2) Falusi Mariann (1) Fekete Ernő (1) Fekete Kovács Kornél (1) Feke Pál (1) film (5) Film (1) folk (1) Grecsó Krisztián (1) Gyémánt Bálint (3) Hadik Irodalmi Szalon (1) Harcsa Veronika (5) Háy János (1) humor (2) ifjabb Sapszon Ferenc (1) Igor Sztravinszkij (2) Illés zenekar (1) Játékszín (1) jazz (3) John Grisham (1) Káel Csaba (1) Katona József színház (2) Kentaur (1) Képmás Est (1) Képmás Magazin (1) Kerekes Band (1) Kerényi Miklós Gábor (1) Keszég László (1) Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (1) könyv (3) Lajkó Félix (1) Luciano Berio (1) Mads Mikkelsen (1) Magyar Dal Napja (1) magyar film (3) magyar író (2) Magyar Színház (1) magyar zene (1) Márkos Albert (1) Márta István (1) Másik János (1) Merry (1) MÜPA (2) Musical (1) Nagy Sándor (1) NARTcore (1) Nika (1) Nina Kov (1) opera (5) Operaház (8) operett (1) Oscar-díj (1) Pándi Balázs (1) Papp Lajos (1) Parti Nagy Lajos (1) Pesti színház (1) pszichedelikus rock (1) Puccini (1) Pusztaszeri Kornél (1) Recirquel (1) Reisz Gábor (1) Richard Wagner (2) Rúzsa Magdi (1) Selmeczy György (1) Serbán Attila (1) Sir Elton John (1) Spiritisti (1) szatíra (1) Szente Vajk (1) Szikora János (1) színház (4) Szörényi Levente (1) Szörényi Őrs (1) Takahashi Yuya (1) Tenessee Williams (1) Testről és lélekről (1) The Merry Poppins (1) Udvaros Dorottya (1) Ugron Zsolna (1) Vámos Miklós (1) Várkert Bazár (2) Vastag Csaba (1) Vecsei H. Miklós (1) Venekei Marianmna (1) Veres Mónika (1) Vladimir Viszockij (1) Weiszer Alinda (1) zene (9) Zeneakadémia (1) Zomborácz Virág (1) Címkefelhő

Friss topikok

Egy nehéz év éjszakája

2012.01.01. 23:14 Sombokor

Kati már délelőtt hiányolta a bejegyzést, kiváncsi, hogy alakult az itthonhagyottak jeles éjszakája :-) Az év utolsó napja - bármennyire is előre készültem - túl rohanósra sikerült. A másfél óra, amit reggel még megengedtem magamnak a tévé előtt, sajnos egész nap hiányként maradt, csak toltam magam előtt mindent. Készült a saláta, a forralt bor, igyekeztem útnak ereszteni a kamaszférfit buliba, sétáltam a kutyával, hogy viszonylag nyugton maradjon, amikor elmegyünk itthonról............ Mire elindult a bulizóna, a másfél óra csúszásból mindössze fél óra maradt, ezt nem sikerült lefaragni. Ez pont arra volt elég, hogy a Castro Bisztróban (Madách tér) már ne legyen ülőhely. Egyébként is szívesebben ülök, de édesanyám velünk jött, jó lett volna számára ülőhelyet szerezni. Így kicsit félve vágtunk neki a Cimbaliband koncertnek. A felszolgáló hölgy hamar jelzett viszont, hogy akadt egy asztal, lekuporodtunk és belefolytunk az Ablakimon át a Vágyon keresztül az Igénytelen dalba. A zenekar az évet a szokásos jókedvvel, egymás ugratásával zárta, de kiemelten jól esett, hogy Szita Eszter minden törzsszurkolóhoz odalépett egy-egy érdeklődő kedves szóval, mondattal. A család, a Cimbaliband család körbevett. Ahogy Minarik Ede mondja, a mosodás: kell egy csapat - ezt az érzést maximálisan megkaptuk. Mit dícsérjem itt már Unger Balázst, Unger Gergőt, Esztert, Kico-t, Horváth Dánielt és a nagybőgöst...... Már ezt minden olvasóm mérhetetlenül unja, ezt már nincs hogyan cifrázni, szépíteni, én egyszerűen imádattal fogyasztom a zenét, a lazaságot, a profizmust, a családiasságot, a turaiságot, ezt a mai magyar, hagyományokon nyugvó jazzos-szvinges rockandrollt a cimbalmon és tangoharmonikán.......... A jó zene bármit jelenthet és bármire jó lehet. A szöveg, a zene máskor és máskor hallgatva mást és mást sugall, függően a befogadó érzelmi, szellemi állapotától. A zene kikapcsol, de van, hogy ugyanaz a szám máskor felpörget. A szöveg elszomorít, de más megvilágosításban erősít, feltölt. Ez a hihetetlen sokszínűség most előjött a koncerten. Nagyival emlékként más volt bizonyos sorokat hallgatni, azt éreztem ki belőle, tovább kell menni, és nem azon nyavalyogni, mi történt. És tudom, hogy Nagyi ezt ugyanígy gondolja - mert ő ilyen, és ez volt az abszolút nagysága. Szeretlek, mert ilyen voltál.

A koncert annyira körbefogott, hogy kissé megkésve érkeztünk a lóversenyre, már csak a petárdák és tüzijátékok versenyét nézhettük végig. Ez kb. negyedórás, igen látványos program volt az idén is. Én sajnálom, hogy nem maradt idő erre az eseményre - részint mert Magdi számított erre, részint mert a viszonylagos enyhe idő miatt a lelátó dugig volt fiatal emberekkel, akik mérhetetlenül szuper hangulatot varázsoltak a pálya szélére - el tudom képzelni, mi zajlott le a futamok alatt.......... Majd jövőre fogadunk. Fogadjunk?

Magdinál végeztük be a szilveszteri ámokfutást. Megkóstoltuk a kardamómos birsalmalikőrt by Nagyon Gazdag Erzsi, megettük a bablevest by Magdi, éjfélig beszélgettünk, majd nekifutottunk a Julie and Julia c. filmnek - amibe mindhárman belealudtunk - a csöndre ébredtünk fel. Rábeszéltem a csajokat a Zöld hentesek c. filmre - ennek csak a vége felé sikerült kicsit belealudniuk, szerintem a szatíra volt az, ami igazán ébren tartotta őket :-) Ez a dán film egy újabb remeke az Ádám almái c. film alkotóinak. A rendező (Anders Thomas Jensen) és a főszereplő Svend (Mads Mikkelsen) és a másik főszereplő (Nikolaj Lie Kaas kettős szerepben Bjarne és Eigil) egyaránt jegyzik az almás filmet. Méltó folytatása az Ádámnak ez a film, hasonlóan elmebeteg, és a film végére itt is kiderül, hogy semmi sem az, ami annak látszik. És hogy az őrültség pusztán nézópont kérdése. Az Ádám almái c. film ismerete után már tudom, ezt a filmet nem csak nézni, látni is kell, így mostanában többször megnéztem, hogy a történeten és a színészi játékon felül a szimbólumrendszerre, az apró jelzésekre is tudjak koncentrálni. Nem árulom el, miket vettem észre, egyszer a "szalonomban" ezt is bemutatom és megbeszéljük. Időpontot egyeztetünk :-)

Egyik legkedvesebb ajándékomat teszem ide mindenki örömére. Irénke készítette ezt a fantasztikus sütis babát, ezúton is köszönöm azt az időt, energiát és fáradtságot, amit ebbe fektetett. Nagyon jól esett, a nehéz időszak után ez olyan valami, ami megmosolyogtat, ahányszor csak megpillantom a konyhámban.

Szilbeszter-újév 010.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mormota.blog.hu/api/trackback/id/tr703512414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása