HTML

Second-hand kultúra

".......a színház, ahol nem a darab érdekelt, hanem az, amit én majd mondok róla, az irodalom, amelyből nem a könyvek érdekeltek, hanem az írók......" Márai Sándor: Születésnap

Címkék

A38 (3) AnnenMayKantereit (1) ASD (1) Asperger-szindróma (1) Átrium Film-Színház (1) Audrey Tatou (1) Autizmus Spektrum Zavar (1) A legjobb játék (1) A vágy villamosa (1) Balett (2) Bazilika (1) Beck Zoli (1) Benkő Róbert (1) Bereményi Géza (1) Berki Tamás (1) Billy Elliot (1) Bin Jip (1) Bodzsár Márk (1) Borbély Alexandra (1) Boris Vyan (1) Bornai Tibor (1) Böszörményi-Nagy Gergely (1) Budafoki Dohnányi zenekar (1) Budapest 100 (1) Budapest Jazz Club (1) Budapest Music Center (1) Cabaret Medrano (1) Cantate Vegyeskar (1) Csalog Gábor (1) Cseh Tamás (1) D. Tóth Kriszta (2) Deák Kristóf (1) Dés László (1) Diótörő (1) Enyedi Ildikó (1) Építészet (2) Erkel Színház (1) Erkel színház (2) Falusi Mariann (1) Fekete Ernő (1) Fekete Kovács Kornél (1) Feke Pál (1) Film (1) film (5) folk (1) Grecsó Krisztián (1) Gyémánt Bálint (3) Hadik Irodalmi Szalon (1) Harcsa Veronika (5) Háy János (1) humor (2) ifjabb Sapszon Ferenc (1) Igor Sztravinszkij (2) Illés zenekar (1) Játékszín (1) jazz (3) John Grisham (1) Káel Csaba (1) Katona József színház (2) Kentaur (1) Képmás Est (1) Képmás Magazin (1) Kerekes Band (1) Kerényi Miklós Gábor (1) Keszég László (1) Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (1) könyv (3) Lajkó Félix (1) Luciano Berio (1) Mads Mikkelsen (1) Magyar Dal Napja (1) magyar film (3) magyar író (2) Magyar Színház (1) magyar zene (1) Márkos Albert (1) Márta István (1) Másik János (1) Merry (1) MÜPA (2) Musical (1) Nagy Sándor (1) NARTcore (1) Nika (1) Nina Kov (1) opera (5) Operaház (8) operett (1) Oscar-díj (1) Pándi Balázs (1) Papp Lajos (1) Parti Nagy Lajos (1) Pesti színház (1) pszichedelikus rock (1) Puccini (1) Pusztaszeri Kornél (1) Recirquel (1) Reisz Gábor (1) Richard Wagner (2) Rúzsa Magdi (1) Selmeczy György (1) Serbán Attila (1) Sir Elton John (1) Spiritisti (1) szatíra (1) Szente Vajk (1) Szikora János (1) színház (4) Szörényi Levente (1) Szörényi Őrs (1) Takahashi Yuya (1) Tenessee Williams (1) Testről és lélekről (1) The Merry Poppins (1) Udvaros Dorottya (1) Ugron Zsolna (1) Vámos Miklós (1) Várkert Bazár (2) Vastag Csaba (1) Vecsei H. Miklós (1) Venekei Marianmna (1) Veres Mónika (1) Vladimir Viszockij (1) Weiszer Alinda (1) zene (9) Zeneakadémia (1) Zomborácz Virág (1) Címkefelhő

Friss topikok

Kösz, jól vagyok!

2011.08.19. 22:04 Sombokor

Imádlak Benneteket, mert hitet adtok. Mellém álltatok, egy tömegben, azonnal, és egyenként, tele lett a postaládám, és a naptáram, mert mindenkivel találkoznom kell. Ma elkezdtem a pörgést. Szépen felöltöztem, sminkeltem (ezért kicsit el is késtem), a fülbevalómnak megint csodájára járt a fél kerület, mosolyogtam és a nyakamba vettem a várost, hogy Erikával megnézzük a Nyolcak c. kiállítást a Szépművészeti Múzeumban. A Nyolcak elnevezés 8 avantgárd magyar festőt takar: Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla,  Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos. Ők nyolcan Párizsban tanultak, majd Kernstock nyergesújfalui háza lett a főhadiszállásuk, ahol sokszor megfordult Ady is. (Kernstock háza ma a borzalmak háza. Annyira lepusztult, romos, mocsadék hogy szégyenlem magam, hogy ilyen országban élek!) Művészetükre a századelő avantgárd képzőművészeti irányzatai hatottak, elsősorban a fauves, a posztimpresszionizmus, Paul Cézanne festészete, kisebb mértékben az expresszionizmus és a kubizmus valamint a szecesszió. Első kiállításuk a Nemzeti Szalon csodálatos szecessziós épületében volt az Erzsébet téren (a csodálatos épületet sajnos 1960-ban lebontották). De a festményekre essen további pillantásunk. A képek erős színekkel hatottak, egy-egy kép láttán Gauguin hatását fedeztem fel, más képek a mai naív cigány festők alkotásaira emlékeztettek. Nagyon kedvemre voltak Czóbel mély színei, imádtam Márffy lendületes, kereken kacskaringózó vonalvezetését, elmerengtem Kernstok aránytalanul vékony férfi- és aránytalanul kerek tomporú női alakjain. Szemeim előtt lebegnek most is  Kernstock ablakképei, melyek a Schiffer-villát (Munkácsy utca) díszítik………. Tihanyi Lajos által megfestett Ady arckép a maga vöröslő izzásában nem engedett máshová nézni, szinte beszippantott. Vele szemben Tihanyi önarcképe a nyújtott formájával elegánsan groteszk volt, nagyon kedveltem. A képek abba a korba vittek el, melyben nagypapám a világra jött: szinte kézzelfogható volt a közelsége. Már nem Matisse, még nem Kassák vagy Vasarely……… Ugyanakkor nem annyira folyondáros, természet-közeli, mint Klimt, Mucha hatásai talán jobban hatottak. Varázslatos képek voltak, izzó színekkel, vonalakkal, nyúlt alakokkal.

A nap levezetéseként elsétáltunk a csónakázó-tóhoz. Leültünk a pop up bárban egy jeges kávéra és sok locsi-fecsi közben megnéztük a naplementét. Annyira szép nem volt, mint a balatoni naplemente, de megérte. Akkor is, ha a tavon úszó szobrok egyike-másika inkább frusztráló, mint művészi. Az sem vette kedvünket, hogy a tó ápolatlan (valahogy nem tudják megoldani sem az öntisztulását, sem a rendszeres tisztítását), néha büdös. A kávézó asztalai ragadtak, a pincérek gúnyája kissé koszos volt. Amikor megkaptuk jegeskávénkat, az a ragadós asztalra került, ami csak azért nem volt gond, mert a kávéspohár oldalán folyt az, aminek eredetileg belül kellett volna lennie. Elővettük hát a törlőkendőt, kezet, majd asztalt töröltünk, aztán inkább abbahagytuk, mert a törlőkendő feketedni kezdett…….. Fura egy helyzet. A bár jó helyen van, mindenki keresztül sétál rajta, sokan esznek-isznak is a lemenő nap fényében. Ez az egy cég uralja a tópartot. Vajon meddig? A vendégek létszáma ilyen kis kellemetlenség miatt nem fog megcsappanni, mert hiányt pótol, mert más a tóparton nincs. A Robinson ugye, más árkategória. Kissé beljebb a Ligetben ugyan ott van a Kertem, de az inkább sörkert, biciklisek és alter fazonok találkozó helye, és ugye nem víz mellett van. Szóval a forgalom marad, akkor nem lesz miért elhagynia a cégnek a tópartot, így meg nincs esélyünk valami modern, tiszta és egy teljesen más kiszolgálásra.

Az este kivilágított vajdahunyad-vári sétával zárult, abszolút kikapcsolódósra és romantikusra sikerült. A mosolyom hazafelé nem álca volt, a béke szigetén jártam. Fiúk-lányok, előttetek a lehetőség, ilyen programokat velem még, még, még!!!!!!!!!!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mormota.blog.hu/api/trackback/id/tr523165855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása