HTML

Second-hand kultúra

".......a színház, ahol nem a darab érdekelt, hanem az, amit én majd mondok róla, az irodalom, amelyből nem a könyvek érdekeltek, hanem az írók......" Márai Sándor: Születésnap

Címkék

A38 (3) AnnenMayKantereit (1) ASD (1) Asperger-szindróma (1) Átrium Film-Színház (1) Audrey Tatou (1) Autizmus Spektrum Zavar (1) A legjobb játék (1) A vágy villamosa (1) Balett (2) Bazilika (1) Beck Zoli (1) Benkő Róbert (1) Bereményi Géza (1) Berki Tamás (1) Billy Elliot (1) Bin Jip (1) Bodzsár Márk (1) Borbély Alexandra (1) Boris Vyan (1) Bornai Tibor (1) Böszörményi-Nagy Gergely (1) Budafoki Dohnányi zenekar (1) Budapest 100 (1) Budapest Jazz Club (1) Budapest Music Center (1) Cabaret Medrano (1) Cantate Vegyeskar (1) Csalog Gábor (1) Cseh Tamás (1) D. Tóth Kriszta (2) Deák Kristóf (1) Dés László (1) Diótörő (1) Enyedi Ildikó (1) Építészet (2) Erkel Színház (1) Erkel színház (2) Falusi Mariann (1) Fekete Ernő (1) Fekete Kovács Kornél (1) Feke Pál (1) film (5) Film (1) folk (1) Grecsó Krisztián (1) Gyémánt Bálint (3) Hadik Irodalmi Szalon (1) Harcsa Veronika (5) Háy János (1) humor (2) ifjabb Sapszon Ferenc (1) Igor Sztravinszkij (2) Illés zenekar (1) Játékszín (1) jazz (3) John Grisham (1) Káel Csaba (1) Katona József színház (2) Kentaur (1) Képmás Est (1) Képmás Magazin (1) Kerekes Band (1) Kerényi Miklós Gábor (1) Keszég László (1) Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (1) könyv (3) Lajkó Félix (1) Luciano Berio (1) Mads Mikkelsen (1) Magyar Dal Napja (1) magyar film (3) magyar író (2) Magyar Színház (1) magyar zene (1) Márkos Albert (1) Márta István (1) Másik János (1) Merry (1) MÜPA (2) Musical (1) Nagy Sándor (1) NARTcore (1) Nika (1) Nina Kov (1) opera (5) Operaház (8) operett (1) Oscar-díj (1) Pándi Balázs (1) Papp Lajos (1) Parti Nagy Lajos (1) Pesti színház (1) pszichedelikus rock (1) Puccini (1) Pusztaszeri Kornél (1) Recirquel (1) Reisz Gábor (1) Richard Wagner (2) Rúzsa Magdi (1) Selmeczy György (1) Serbán Attila (1) Sir Elton John (1) Spiritisti (1) szatíra (1) Szente Vajk (1) Szikora János (1) színház (4) Szörényi Levente (1) Szörényi Őrs (1) Takahashi Yuya (1) Tenessee Williams (1) Testről és lélekről (1) The Merry Poppins (1) Udvaros Dorottya (1) Ugron Zsolna (1) Vámos Miklós (1) Várkert Bazár (2) Vastag Csaba (1) Vecsei H. Miklós (1) Venekei Marianmna (1) Veres Mónika (1) Vladimir Viszockij (1) Weiszer Alinda (1) zene (9) Zeneakadémia (1) Zomborácz Virág (1) Címkefelhő

Friss topikok

Mads Mikkelsen táncol - What A Night!

2020.12.22. 18:55 Sombokor

Belefutottam egy igen izgalmas északi filmbe: 2020-ban Európa legjobb filmje lett - és a színészek is bezsebeltek egy rakat díjat. A film izgalmas, de nem úgy, mint egy thriller. Azért izgalmas, mert rengeteg síkon vet fel kérdéseket. Ezeket jó lenne társaságban - alkohol mellett - megvitatni.

A dán film címe: Még egy kört mindenkinek (Druk). A főszereplő az amerikai filmeket is megjárt Mads Mikkelsen. Az alaptörténet: 4 középiskolai tanár (pszichológia, ének, testnevelés, történelem szakosok) egy ideje megkopottnak érzi a világukat. Egyikük javaslatára egy kísérletbe fognak, mi szerint 0,05% alkohol szintet folyton tartva sikeresebbé válhatnak, hiszen az alkohol felszabadít, ellazít. A kísérletet dokumentálják.... És indul az óra. A lazább hozzáállás sikerekhez juttatja a 4 negyvenest. Úgy döntenek, megvizsgálják, 0,1%-ra emelve a szintet mi változik. Látjuk a változást a diákokkal szemben, látjuk a körülöttük szétesni kezdő családokat. Aztán úgy döntenek, kipróbálják milyen elveszteni a kontrollt, elmenni egészen a falig........... És mindennek következménye van: kiváló, inspiráló tanár az egyik oldalon, széteső család a másik oldalon. Bár visszatalálnak a normálisabb mederbe, a kísérlet mégis áldozattal jár...... Majd jön a végzősök menete, és a felszabadult tánc, a mindent elsöprő kiteljesedés, a laza boldogság (ezt a cím alatt a linken láthatod).

Sötét, északi télies hangulatvilág, amiből kirobban a zárójelenet a színekkel, a fénnyel, a tánccal. A film rámutat az északi népek hétköznapi szokására: az alkoholra. Rámutat arra a társadalmi problémára, hogy minden szinten jelen van. ugyanakkor igazolja azt a tételt, miszerint némi alkoholra szükség van a kreativitáshoz, a lazasághoz, ahhoz, hogy kiereszd a gőzt. Vagy nem is az alkohol kell ehhez, hanem valami kapaszkodó, valami keret, ami mentén elkezdhetünk lazulni........Engem arra is figyelmeztet a film, hogy nem szabad elfelejteni mulatni, ellazulni, kikapcsolni - kinek milyen szokása van erre. Mert a sok felgyülemlett meg- és ki nem élt buli egy szürke robottá alacsonyítja az embert. És igazából nem az alkohol szedte szét a filmbéli családot, hanem a robotzombi üzemmód, az élménynélküliség, a hétköznapok szürkesége. Ez különösen fájón mutatott rá nekem arra, hogy szeptember óta nincs hely, ahol kieresszek. Lehet, beállok a fürdőszobába üvölteni......... Bennem azonban motoszkál a kérdés: ellazuláshoz tényleg kell az alkohol? A mai modern társadalom álszentségét csak valami fogódzkodóval lehet legyőzni? Felvállalni magunkat, gyarló emberségünket csak alkoholos befolyásoltsággal lehet? Mert minden elvárás, mindenhová be kell tagozódni, legyen az munkahely, család, társadalom........... Pont a mai társadalom szab ilyen komoyl gátakat? Hogy volt ez az ipari forradalom idején, vagy Viktória királynő udvarában? Ma minden annyival szabadabbnak tűnik, de ha megkapargatod a felszínt, mégsem. És ebbe családok fulladnak bele, emberek mennek taccsra...........

Felveti bennem a film azt a kérdést is, hogy hol a tanár helye: ezer méter magasan a pulpituson, vagy esendő emberként a diákok gyűrűjében? Mi a sikeres tudásátadás titka? Hogyan lehet felhívni magunkra a figyelmet? És milyen áron? A film válaszként a lazaságot jelöli meg egyértelműen. Nem hiszem, hogy ez a magyar pedagógiai irányelvekkel megegyezne...........

Újabb kérdésként felvetődik, hogy mennyit lehet inni úgy, hogy még működjenek a mindennapok. És hol van az a határ, ahonnan még biztosan vissza lehet jönni. És ez a határ mitől függ? A filmben egy magányos ember nem tud visszatérni: vajon a magány miatt? Vagy mások lennének az enzimjei, melyek az alkohol feldolgozásáért felelősek? Vagy egyszerűen nincs miért megállnia?

A film szomorkás, andalgós, néha egy-egy alkoholos kiugrás, ami nem hoz megváltást, bár önfeledtséget igen, de utána indul a nap: reggeli, kávé............. A film végén Mads Mikkelsen táncjelenete azonban felrobban. Nem csak azért, mert fantasztikusan táncol (eredetileg táncművész volt), jó a zene (amit kórussal megtámogatott úgy a filmrendező, hogy Te is bele ivódjál, részese legyél a jelenetnek), hanem azért is, mert érzed, az élet most lett más............. What a night!

 

Kedvem lett hirtelen élni..... és inni. E sorokat egy pohár kávélikőrt kóstolgatva írom, mert hátha jobbat alkotok tőle :-)

Szólj hozzá!

Címkék: Mads Mikkelsen

A bejegyzés trackback címe:

https://mormota.blog.hu/api/trackback/id/tr2216355066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása