HTML

Second-hand kultúra

".......a színház, ahol nem a darab érdekelt, hanem az, amit én majd mondok róla, az irodalom, amelyből nem a könyvek érdekeltek, hanem az írók......" Márai Sándor: Születésnap

Címkék

A38 (3) AnnenMayKantereit (1) ASD (1) Asperger-szindróma (1) Átrium Film-Színház (1) Audrey Tatou (1) Autizmus Spektrum Zavar (1) A legjobb játék (1) A vágy villamosa (1) Balett (2) Bazilika (1) Beck Zoli (1) Benkő Róbert (1) Bereményi Géza (1) Berki Tamás (1) Billy Elliot (1) Bin Jip (1) Bodzsár Márk (1) Borbély Alexandra (1) Boris Vyan (1) Bornai Tibor (1) Böszörményi-Nagy Gergely (1) Budafoki Dohnányi zenekar (1) Budapest 100 (1) Budapest Jazz Club (1) Budapest Music Center (1) Cabaret Medrano (1) Cantate Vegyeskar (1) Csalog Gábor (1) Cseh Tamás (1) D. Tóth Kriszta (2) Deák Kristóf (1) Dés László (1) Diótörő (1) Enyedi Ildikó (1) Építészet (2) Erkel színház (2) Erkel Színház (1) Falusi Mariann (1) Fekete Ernő (1) Fekete Kovács Kornél (1) Feke Pál (1) Film (1) film (5) folk (1) Grecsó Krisztián (1) Gyémánt Bálint (3) Hadik Irodalmi Szalon (1) Harcsa Veronika (5) Háy János (1) humor (2) ifjabb Sapszon Ferenc (1) Igor Sztravinszkij (2) Illés zenekar (1) Játékszín (1) jazz (3) John Grisham (1) Káel Csaba (1) Katona József színház (2) Kentaur (1) Képmás Est (1) Képmás Magazin (1) Kerekes Band (1) Kerényi Miklós Gábor (1) Keszég László (1) Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (1) könyv (3) Lajkó Félix (1) Luciano Berio (1) Mads Mikkelsen (1) Magyar Dal Napja (1) magyar film (3) magyar író (2) Magyar Színház (1) magyar zene (1) Márkos Albert (1) Márta István (1) Másik János (1) Merry (1) MÜPA (2) Musical (1) Nagy Sándor (1) NARTcore (1) Nika (1) Nina Kov (1) opera (5) Operaház (8) operett (1) Oscar-díj (1) Pándi Balázs (1) Papp Lajos (1) Parti Nagy Lajos (1) Pesti színház (1) pszichedelikus rock (1) Puccini (1) Pusztaszeri Kornél (1) Recirquel (1) Reisz Gábor (1) Richard Wagner (2) Rúzsa Magdi (1) Selmeczy György (1) Serbán Attila (1) Sir Elton John (1) Spiritisti (1) szatíra (1) Szente Vajk (1) Szikora János (1) színház (4) Szörényi Levente (1) Szörényi Őrs (1) Takahashi Yuya (1) Tenessee Williams (1) Testről és lélekről (1) The Merry Poppins (1) Udvaros Dorottya (1) Ugron Zsolna (1) Vámos Miklós (1) Várkert Bazár (2) Vastag Csaba (1) Vecsei H. Miklós (1) Venekei Marianmna (1) Veres Mónika (1) Vladimir Viszockij (1) Weiszer Alinda (1) zene (9) Zeneakadémia (1) Zomborácz Virág (1) Címkefelhő

Friss topikok

Négy esemény egy bejegyzésben – avagy a nap, amelyen Lucuska első lett

2011.01.03. 20:43 Sombokor

Egy: összeszedtem pár embert és elindultunk hóban-fagyban, hogy a bejgli szeleteket és a rántott halat kicsit átmozgassuk a bendőnkben. Kő-hegyre tartottunk. Ez a hely Pomáz és Szentendre között található, formájára nézve olyan, mint a Kis herceg c. könyvben az a rajz, amikor a kígyó lenyelte az elefántot – kalapra emlékeztet. Fenn a turistaháznál misztérium játék fogadott, amit nagyon élveztünk – forralt borral a kezünkben. Kellemes társaságban, jó hangulatú kirándulás volt.

Kettő: egy kis fapados – de annál kedvesebb – Suzukival december végén Hévíz felé vettük az irányt. Még sosem jártam itt, így nagy kíváncsisággal láttam neki az útnak. És a várakozásaim beigazolódtak, roppant jól éreztem magam. Pedig ez nem a csapatról, a mulatozásról, hanem sokkal inkább a kikapcsolódásról, az ellazulásról, a gondolatok gereblyézésről szólt. „Szaladjon kifelé belőlem, gondoltam, egyetlen” – ahogy a Quimby (későbbi átiratban a Csík zenekar) dalában írva vagyon…….. Úszás, szauna, fóka medence……….. Egyfolytában erről szólt három nap. Az egyik délután a tóra is eljutottunk. 15 óra után a belépő csak 1200 Ft (előtte a háromórás belépő felnőtteknek 2400, gyerekeknek 1900 Ft)., de a tóban csak sötétedésig lehet maradni. Roppant fura párában úszni, szinte csak sejteni lehet, hová visz az út, merre úszol, ki van a közelben……. Furcsa volt decemberben a mínuszok között mindenhol az üzletekben fürdőruhák garmadát, a legkülönfélébb úszógumikat, fürdősapkákat látni. És egy csomó külföldit……… Kicsit nyáresti siófoki utánérzésem volt, csak a kabátok és a sapkák zavarták meg az emlékképeimet.

Három: jazz est a Fonóban. Nem vagyok nagy jazz fogyasztó, de ezért megérte menni és kicsit kitekinteni a saját kereteim közül. Két órás koncertre számítottam, ehhez képest 5 órán keresztül fogyasztottuk – inkább faltuk, tömtük magunkba – azt az élményt, amit a jazz fogalomba bele tudtak nyomni az év végén. Volt itt minden – a Junior Szakcsi zenekartól Balázs Eleméren át a kissé poposabb zenekaron keresztül (Lamm Dávid trió) a népdal imitációkig (Győrffy Gergely – Lőrinszky Attila duó) -, ami jazzes szem-szájnak ingere. Bevallom, a legutolsó formáció (zzaj H. Quartet – már a név is görcsösen akar jópofa lenni) nekem már nagyon nehezen ment le……….. Sting könyvének a címe jutott eszembe: Széttört zene……. Ez a jazznak az a változata, amikor mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti a maga kis hangszerén, és elvileg valahol összhangoznak időnként…… Kicsit indiai közlekedési csomópont jut az eszembe, ahol mindenki más közlekedési eszközzel tülekedik át a lámpanélküli kereszteződésen – időnként kénytelen mindenki megállni, mert nem lehet eldönteni, ki is jön………Tudom, vannak olyan emberek, akik ezt nagyon át tudják élni, mert a rendszer pont a rendszertelenségben van és pont az a csodálatos, hogy mennyire távoli területek képesek egymással összekapcsolódni, hogy aztán szaladjanak is tovább…….. De nekem ez nem az ösztönös zene – ez görcsös zenealkotás. Még akkor is, ha az éppen nagyon élvezi, aki alkotja. A szív nem így dobban, a láb nem erre az ütemre akar lépni. Ez a zene nem a vérünkben, hanem az agyunkban van. De ne csak panaszkodjak. A Dresch Quartet nekem lenyűgöző volt. Ha szeretni fogom a jazzt, csak miattuk és csak ezt a válfaját. Mert elragadott. Mert csodásan beleillet a koncepcióba a cimbalom és ifjabb Csóóri Sándor (az unoka) népies hegedűkísérete. Az egész programért egy nagy BRAVÓ a Fonósoknak!!!!!!!!!!!!!

Négy: az ügetőre mentünk szilveszterezni. A hangulat felejthetetlen, főleg, hogy megtettük tétjeinket, hát kénytelenek voltunk szurkolni, jó hangosan, hiszen a lovak messzebb vannak, hátha nem hallják. De lehet, hogy éppen a hangunk keltette rezgéshullámok lökik be az aktuális nyertest a célba. Mi a kilencedik futamban fogadtunk, négyen négy lóra. És bizony Jold nyert – I,ike futott be a célba elsőként (megjegyzem az én Lencsim hosszan vezetett, végül másodikként ért be)….. Mondják, szűz kéz szerencsés. Végül mégis úgy alakult, hogy a legtöbbet én nyertem……. Tavaly a tizedik futamban Lucuskára tettünk, aki akkor csak harmadik lett. Idén nem fogadtunk a tizedik futamban. Kár volt: ezúttal Lucuska nyert. Összességében jó évzárás volt. Még akkor is, ha előtte felhők rajzolódtak az égre……….

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mormota.blog.hu/api/trackback/id/tr942558320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása