HTML

Second-hand kultúra

".......a színház, ahol nem a darab érdekelt, hanem az, amit én majd mondok róla, az irodalom, amelyből nem a könyvek érdekeltek, hanem az írók......" Márai Sándor: Születésnap

Címkék

A38 (3) AnnenMayKantereit (1) ASD (1) Asperger-szindróma (1) Átrium Film-Színház (1) Audrey Tatou (1) Autizmus Spektrum Zavar (1) A legjobb játék (1) A vágy villamosa (1) Balett (2) Bazilika (1) Beck Zoli (1) Benkő Róbert (1) Bereményi Géza (1) Berki Tamás (1) Billy Elliot (1) Bin Jip (1) Bodzsár Márk (1) Borbély Alexandra (1) Boris Vyan (1) Bornai Tibor (1) Böszörményi-Nagy Gergely (1) Budafoki Dohnányi zenekar (1) Budapest 100 (1) Budapest Jazz Club (1) Budapest Music Center (1) Cabaret Medrano (1) Cantate Vegyeskar (1) Csalog Gábor (1) Cseh Tamás (1) D. Tóth Kriszta (2) Deák Kristóf (1) Dés László (1) Diótörő (1) Enyedi Ildikó (1) Építészet (2) Erkel színház (2) Erkel Színház (1) Falusi Mariann (1) Fekete Ernő (1) Fekete Kovács Kornél (1) Feke Pál (1) Film (1) film (5) folk (1) Grecsó Krisztián (1) Gyémánt Bálint (3) Hadik Irodalmi Szalon (1) Harcsa Veronika (5) Háy János (1) humor (2) ifjabb Sapszon Ferenc (1) Igor Sztravinszkij (2) Illés zenekar (1) Játékszín (1) jazz (3) John Grisham (1) Káel Csaba (1) Katona József színház (2) Kentaur (1) Képmás Est (1) Képmás Magazin (1) Kerekes Band (1) Kerényi Miklós Gábor (1) Keszég László (1) Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (1) könyv (3) Lajkó Félix (1) Luciano Berio (1) Mads Mikkelsen (1) Magyar Dal Napja (1) magyar film (3) magyar író (2) Magyar Színház (1) magyar zene (1) Márkos Albert (1) Márta István (1) Másik János (1) Merry (1) MÜPA (2) Musical (1) Nagy Sándor (1) NARTcore (1) Nika (1) Nina Kov (1) opera (5) Operaház (8) operett (1) Oscar-díj (1) Pándi Balázs (1) Papp Lajos (1) Parti Nagy Lajos (1) Pesti színház (1) pszichedelikus rock (1) Puccini (1) Pusztaszeri Kornél (1) Recirquel (1) Reisz Gábor (1) Richard Wagner (2) Rúzsa Magdi (1) Selmeczy György (1) Serbán Attila (1) Sir Elton John (1) Spiritisti (1) szatíra (1) Szente Vajk (1) Szikora János (1) színház (4) Szörényi Levente (1) Szörényi Őrs (1) Takahashi Yuya (1) Tenessee Williams (1) Testről és lélekről (1) The Merry Poppins (1) Udvaros Dorottya (1) Ugron Zsolna (1) Vámos Miklós (1) Várkert Bazár (2) Vastag Csaba (1) Vecsei H. Miklós (1) Venekei Marianmna (1) Veres Mónika (1) Vladimir Viszockij (1) Weiszer Alinda (1) zene (9) Zeneakadémia (1) Zomborácz Virág (1) Címkefelhő

Friss topikok

Koncertek hétvégéje

2010.06.02. 14:21 Sombokor

Krepi „miatt”: A Belvárosi Fesztivál egyes programjairól, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Jubilate leánykara és a Cantate vegyeskórus koncertjeiről.

 

Fesztivál

Pénteken csajos beszélgetésnek indult, aztán kultúrafogyasztás lett. A belvárosban sétálva, a Meridien szálló háta mögött akadtunk rá a jazz-színpadra. Magyar és külföldi együttesek fújták a rezet, ütötték a bőrt és pengették a nagybőgő húrjait, izmosították egyes énekesek a hangszálaikat – nagyon ízlésesen és kellemesen. Két fellépő között átsétáltunk az Erzsébet térre, ahol néptáncosok, hagyományörzők húzták a talpalávalót, ropták a csürdöngölőst (mondjuk, mi éppen kolot láttunk). Időközben szereztünk információt a programokról, kedvünk lett volna még Kispál és a borz koncertre menni, de aztán kifolyt az idő a kezünkből és nem mentünk. Ezt sajnálom. Meg azt is, hogy nem tudtam semmit előre a fesztiválról. Külvárosban lakom, ott is dolgozom, ezek szerint ez nekem nem jár. Pedig lehetett volna e köré szervezni a hétvégét – sajnos ez ezúttal elmaradt és nagyon átszervezni sem volt módom. Remélem, nem ez az egyszeri alaklom volt, és talán több hírverése lesz a következőknek……..

 

Jubilate

A koncert a Szent Imre Gimnázium színháztermében volt, ahogyan ezek a koncertek lenni szoktak. Sajnos azonban ezúttal az iskola udvarán tornaversenyek zajlottak, szurkolással, hangzavarral – behallatszott és ez nem tett jót sem az előadóknak, sem a hallgatóságnak. Ennek ellenére a koncert második fele (csak arra értem oda) remekül sikerült, nagyon színvonalas volt. Az iskola beállítottsága alapvetően a templomi zenék előadása, de ezúttal a zenekar amerikai filmek / rajzfilmek zenéinek átiratát adta elő – és volt létjogosultsága a dolognak. Aztán következett az első szenzáció: egy darab hárfán jazz-t játszott egy lány. Kivételes, pókhálófinomságú, jazz volt. Összhangban a hárfával, a lánnyal. Aztán újabb váltás (második szenzáció). Az ütős tanszék valóban ütőset alkotott- a szó átvitt és eredeti értelmezésében egyaránt. Kavicsokkal kezdték a zajt kelteni, ütemesen verték a keresztnevükre szabott hangokat.Aztán folyamatosan kapcsolódtak be a harangok, csörgők, botok, egyéb zajkeltő eszközök, a faxylophon, míg végül nagy erővel megszólaltak az afrikai dobok is: Hejj Dunáról…… és énekelni kellett. A kétszer két strófa alatt (mert ismételtünk is, bizony!) a tér és az idő egybefolyt, a dobok a bőr alatt lüktettek. Kiváló volt, zajos ünnepléssel a végén. Ezt követően lépett színpadra a Jubilate leánykar. Hozták a szokásos minőséget, szépen énekeltek tartalmas templomi énekeket. Az új szellemiség jegyében ők többek között Gershwin egy darabját dolgozták fel. Lépegettek, kezeket emlgettek, legugoltak, fölálltak – szóval külsőségekben is elrugaszkodtak a formaságtól, úgymond ellazultak. Őket evvel visszatapsolták……..

 

Cantate

Vasárnap a Batthyányi téri Szent Anna templomban adtak várva várt koncertet, ami közel két órán keresztül varázsolt el Bennünket. Nemes helyszínen nemes és míves darabok szólaltak meg, Kodály Budavári Te Deumából a Miserere c. rész lenyűgözött, meghallgatása után nem tudtam kommunikálni, mert annyira elvarázsolt a zene, ami a mellkasomnak dőlt és nyomott hátra. Erő volt, aztán lágyan körbefont…… Műsoron volt még Monteverdi, Kocsár Miklós, Gyöngyösi, Whitacre, Bárdoss művei közül egy-egy……… Két ráadás dallal is készültek – e részben már elhagyták az oltár előtti helyet, a széksorok mellett, a fal mentén álltak körbe a templomban, ifj. Sapszon Ferenc karnagy a templom közepére állt és onnan vezényelt. A zene körbefolyt, a szellem körülölelt, áthatott minden jó minden irányból. Szinte láttam az erővonalakat összecsapni……… Felírtam a „soha nem fogom elfelejteni” élmények közé.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mormota.blog.hu/api/trackback/id/tr162050802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása