HTML

Second-hand kultúra

".......a színház, ahol nem a darab érdekelt, hanem az, amit én majd mondok róla, az irodalom, amelyből nem a könyvek érdekeltek, hanem az írók......" Márai Sándor: Születésnap

Címkék

A38 (3) AnnenMayKantereit (1) ASD (1) Asperger-szindróma (1) Átrium Film-Színház (1) Audrey Tatou (1) Autizmus Spektrum Zavar (1) A legjobb játék (1) A vágy villamosa (1) Balett (2) Bazilika (1) Beck Zoli (1) Benkő Róbert (1) Bereményi Géza (1) Berki Tamás (1) Billy Elliot (1) Bin Jip (1) Bodzsár Márk (1) Borbély Alexandra (1) Boris Vyan (1) Bornai Tibor (1) Böszörményi-Nagy Gergely (1) Budafoki Dohnányi zenekar (1) Budapest 100 (1) Budapest Jazz Club (1) Budapest Music Center (1) Cabaret Medrano (1) Cantate Vegyeskar (1) Csalog Gábor (1) Cseh Tamás (1) D. Tóth Kriszta (2) Deák Kristóf (1) Dés László (1) Diótörő (1) Enyedi Ildikó (1) Építészet (2) Erkel színház (2) Erkel Színház (1) Falusi Mariann (1) Fekete Ernő (1) Fekete Kovács Kornél (1) Feke Pál (1) Film (1) film (5) folk (1) Grecsó Krisztián (1) Gyémánt Bálint (3) Hadik Irodalmi Szalon (1) Harcsa Veronika (5) Háy János (1) humor (2) ifjabb Sapszon Ferenc (1) Igor Sztravinszkij (2) Illés zenekar (1) Játékszín (1) jazz (3) John Grisham (1) Káel Csaba (1) Katona József színház (2) Kentaur (1) Képmás Est (1) Képmás Magazin (1) Kerekes Band (1) Kerényi Miklós Gábor (1) Keszég László (1) Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (1) könyv (3) Lajkó Félix (1) Luciano Berio (1) Mads Mikkelsen (1) Magyar Dal Napja (1) magyar film (3) magyar író (2) Magyar Színház (1) magyar zene (1) Márkos Albert (1) Márta István (1) Másik János (1) Merry (1) MÜPA (2) Musical (1) Nagy Sándor (1) NARTcore (1) Nika (1) Nina Kov (1) opera (5) Operaház (8) operett (1) Oscar-díj (1) Pándi Balázs (1) Papp Lajos (1) Parti Nagy Lajos (1) Pesti színház (1) pszichedelikus rock (1) Puccini (1) Pusztaszeri Kornél (1) Recirquel (1) Reisz Gábor (1) Richard Wagner (2) Rúzsa Magdi (1) Selmeczy György (1) Serbán Attila (1) Sir Elton John (1) Spiritisti (1) szatíra (1) Szente Vajk (1) Szikora János (1) színház (4) Szörényi Levente (1) Szörényi Őrs (1) Takahashi Yuya (1) Tenessee Williams (1) Testről és lélekről (1) The Merry Poppins (1) Udvaros Dorottya (1) Ugron Zsolna (1) Vámos Miklós (1) Várkert Bazár (2) Vastag Csaba (1) Vecsei H. Miklós (1) Venekei Marianmna (1) Veres Mónika (1) Vladimir Viszockij (1) Weiszer Alinda (1) zene (9) Zeneakadémia (1) Zomborácz Virág (1) Címkefelhő

Friss topikok

Egy nap, melyre Sena tette föl a koronát

2011.04.13. 13:21 Sombokor

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de a rohanó hétköznapokban alig akad egy-egy apró sziget, amikor csak úgy folyhat az ember kezéből az idő, akár a homok…………. Amikor nincs elvárás, amikor nem rohansz sehová, csak úgy odaérsz valami meghatározó helyre mondjuk egy jó séta után. Vagy kiülsz valamilyen rétre a pokrócra, olvasol, vagy jó mélyet alszol a szabadban a napsütésben és madárfüttyben…………Vagy biciklizel, túrázol jóbarátokkal, vagy finom fagyit nyalsz valahol a ragyogásban.

Ilyen napunk volt vasárnap. Reggel Jold avval ébresztett, jajj a krumplinak!!!!!!!!!!! Nem értettem, mi történt, aztán elmesélte, ez egy szólás, azt jelenti, kialudtuk a krumplit a földből. Bizony, tízig nem éledtünk meg. És nem okozott lelkiismeret furdalást, nem volt semmi kötelezően elvégzendő. Persze, ha nagyon akartam volna, találtam volna, de nem akartam egyáltalán semmit találni a naplopáson kívül. Egyszerű, hamar-ebédet ütöttem össze, nyugodt beszélgetés közben fogyasztottuk, hagytunk időt az asztal melletti emésztésre is. Délután a Szentlélek téren kötöttünk ki, ahol jazz és bor fesztivál volt – vagy inkább rablás jazz és bor ünnep néven álcázva. Egy deci liter Neszmélyről származó cserszegi fűszeres 300 Ft volt, de ehhez meg kellett vásárolni 500 Ft-ért egy poharat……….. Ami ráadásul feliratozva van, tehát abszolút zavaró egy ünnepi asztalnál otthon, hogy csak kettő van belőle. Vagyis lenne, mert nem ittunk ennyiért egy-egy deci bort…..

A zene? Nem is tudom. Láttam, hogy állnak a színpadon, valaki énekelt is, de olyan abszolút háttérzaj lett belőle számomra, nem jött át, nem fogott meg. Arra viszont jó volt, hogy a napsütéshez és a tomboló szélhez hozzátegyen valamit, amitől szép élni.

Este a Müpába mentünk, hogy a W. H. együttes (W. H. volt az az úr, akinek Shakespeare a szonettjeit ajánlotta ) Shakepeare-szonettek előadását hallgassuk meg. Érdemes a négy művész nevét megemlíteni: Gryllus Samu – basszusgitár, Márkos Albert – cselló, G. Szabó Hunor – dob, basszusgitár, szintetizátor, Sena Dagadu – ének, rap. Kuriózum volt ez az este. Érdekes volt az a jazz világ, ami elvarázsolt, és mégis hallgatható volt. Feszegette ugyan a korlátaimat, de nem lépett át azon a határon, ami kínossá vált volna. Élvezetem a dalokat nagyon. És az előadóegyéniségeket. Legfőképpen a dobokon (is) játszó G. Szabó Hunort kell kiemelnem, aki látványos karlendítésekkel, eldobott verőkkel gondoskodott a „cirkuszról”. És végére hagytam Senát. Nem véletlen. Ő volt a királynő. Egy ragyogó gyémánt. Afrikai édesapától, magyar édesanyától számazik. A bőre inkább tejeskávé (amennyire a kakasülőről sikerült megállapítanom), a haját sapka takarta, így arról nem tudok mit mesélni. És a feketekávéságból megszólalt a hang………. Amikor behunytam a szemem, testes afrikai néger mama-asszony meleg szeretete vett körül, áramlott az a hang, amire rá lehet ülni, ami elúszik Veled bárhová, és Te a hullámain ülve biztonságban gyönyörködsz a világban. Ha kinyitottam a szemem, egy tömör, de kecses, fiatal és nagyon csinos lány (tudom, fiatal édesanya) ült a színpadon. Telve szeretettel, odaadással és zenével. Bármit elénekelt, időnként elszavalt. Mindezt angol nyelven. Miközben a háttérben vetítették az aktuális szonettet angolul és magyarul. Ez zavaró volt viszont. Annyira akartam érteni, hogy olvastam, így ha nem volt valamiért ismétlése a verzé-nek, lemaradtam a zene és a dal élvezetéről. Mert Shakespeare szövegei nagyon mélyek. Ennyi idő alatt szinte fel sem lehetett fogni, miről szólnak. Pláne akkor nem, ha a jelenleg meglévő angoltudásommal a magyar szöveg után megpróbáltam, az angolt is megérteni…………

Vankó Évának köszönettel tartozom. Sena munkáját mostantól figyelemmel kísérem, még eddig nem figyeltem fel rá. Ha valakit érdekel, nem csak a W. H. együttes tagja, énekel az Irie Maffia nevű formációban is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mormota.blog.hu/api/trackback/id/tr182822869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása