HTML

Second-hand kultúra

".......a színház, ahol nem a darab érdekelt, hanem az, amit én majd mondok róla, az irodalom, amelyből nem a könyvek érdekeltek, hanem az írók......" Márai Sándor: Születésnap

Címkék

A38 (3) AnnenMayKantereit (1) ASD (1) Asperger-szindróma (1) Átrium Film-Színház (1) Audrey Tatou (1) Autizmus Spektrum Zavar (1) A legjobb játék (1) A vágy villamosa (1) Balett (2) Bazilika (1) Beck Zoli (1) Benkő Róbert (1) Bereményi Géza (1) Berki Tamás (1) Billy Elliot (1) Bin Jip (1) Bodzsár Márk (1) Borbély Alexandra (1) Boris Vyan (1) Bornai Tibor (1) Böszörményi-Nagy Gergely (1) Budafoki Dohnányi zenekar (1) Budapest 100 (1) Budapest Jazz Club (1) Budapest Music Center (1) Cabaret Medrano (1) Cantate Vegyeskar (1) Csalog Gábor (1) Cseh Tamás (1) D. Tóth Kriszta (2) Deák Kristóf (1) Dés László (1) Diótörő (1) Enyedi Ildikó (1) Építészet (2) Erkel Színház (1) Erkel színház (2) Falusi Mariann (1) Fekete Ernő (1) Fekete Kovács Kornél (1) Feke Pál (1) film (5) Film (1) folk (1) Grecsó Krisztián (1) Gyémánt Bálint (3) Hadik Irodalmi Szalon (1) Harcsa Veronika (5) Háy János (1) humor (2) ifjabb Sapszon Ferenc (1) Igor Sztravinszkij (2) Illés zenekar (1) Játékszín (1) jazz (3) John Grisham (1) Káel Csaba (1) Katona József színház (2) Kentaur (1) Képmás Est (1) Képmás Magazin (1) Kerekes Band (1) Kerényi Miklós Gábor (1) Keszég László (1) Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (1) könyv (3) Lajkó Félix (1) Luciano Berio (1) Mads Mikkelsen (1) Magyar Dal Napja (1) magyar film (3) magyar író (2) Magyar Színház (1) magyar zene (1) Márkos Albert (1) Márta István (1) Másik János (1) Merry (1) MÜPA (2) Musical (1) Nagy Sándor (1) NARTcore (1) Nika (1) Nina Kov (1) opera (5) Operaház (8) operett (1) Oscar-díj (1) Pándi Balázs (1) Papp Lajos (1) Parti Nagy Lajos (1) Pesti színház (1) pszichedelikus rock (1) Puccini (1) Pusztaszeri Kornél (1) Recirquel (1) Reisz Gábor (1) Richard Wagner (2) Rúzsa Magdi (1) Selmeczy György (1) Serbán Attila (1) Sir Elton John (1) Spiritisti (1) szatíra (1) Szente Vajk (1) Szikora János (1) színház (4) Szörényi Levente (1) Szörényi Őrs (1) Takahashi Yuya (1) Tenessee Williams (1) Testről és lélekről (1) The Merry Poppins (1) Udvaros Dorottya (1) Ugron Zsolna (1) Vámos Miklós (1) Várkert Bazár (2) Vastag Csaba (1) Vecsei H. Miklós (1) Venekei Marianmna (1) Veres Mónika (1) Vladimir Viszockij (1) Weiszer Alinda (1) zene (9) Zeneakadémia (1) Zomborácz Virág (1) Címkefelhő

Friss topikok

Van (kesernyés) időm

2012.07.31. 13:48 Sombokor

Idegen tollakkal fogok most ékeskedni, szövegemet, gondolatmenetemet megtűzdelem híres emberektől vett idézetekkel – ők nagyon jól meg tudják fogalmaznia jelennek azt a semmilyen állapotát, amiben létezem. Ezekben az átvett sorokban ott van esszenciálisan az idő. És remélem, minőségi idő. Ha igen, akkor vegyétek úgy, mint egy ajándékot, a mai napon tőlem Nektek. És akkor rögtön itt van az első, bontsátok ki szépen, óvatosan: „Rohanó világunkban az idő a legfontosabb dolog, amit adhatunk valakinek.” – származik Gary Chapmantól. Az ezt megelőző évemben igyekeztem megértetni egy számomra fontos embernek – ez az év azt bizonyította, sok egyéb köztünk feszülő probléma mellett ezt sem sikerült megfelelően kommunikálnom felé. Ahogyan több egyéb területen is kifejezetten kudarcos korszakot tudhatok magam mögött az eltel egy évben. Gyász; más kétlábú teremtmény tetemes pénzügyi tartozása, amit velem akarnak megfizettetni; pince-feltörés lopással egybekötve; háztartási készülékek sorozatos defektje (például szép lehetett, amikor a vízforraló lángolt), betegségek sora. Igaz, azért – hála és köszönet Ingridnek – eljutottam Ashforda és Londonba, és bizony az nagyon remek és megismételhetetlen, egyedi idő volt. Ahogyan előre tekintgetek, nem igazán látok fényt az alagút végén – pedig nagyon bíztam abban, hogy csak az elmúlt egy évem a fekete. No, de akkor had támaszkodjam Popper Péter szavaira: „Régi sérelmeinken rágódunk, vagy visszavágyódunk elmúlt állapotainkba; az elképzelt jövővel ijesztgetjük vagy vigasztaljuk magunkat. Eközben elsiklunk az aktuális valóság, a jelen felett.” Ugye, ennek a gondolatnak mennyire pontos, kézzel fogható mása a fényképezés folyamata? Ami tulajdonképpen a pesszimizmus megfoghatósága, a jelen nem levés élménye – hiszen a jelenben képet alkotok (tehát kívül rekesztem magam a jelenből), hogy amikor a képalkotáshoz képest a jövőben megnézem, már a múltat láthassam………. Eltűnődöm, vajon miért nem fényképezek arcokat? Pedig mindig lenyűgöz az élet csapásai alatt barázdálódott, napszítta öreg arcok ezernyi ráncán futó idő képi megalkotása. Weaver Andrea a múltra vonatkozóan így int: „Ha képes vagy rá, mindig zárd le azokat az időszakokat, melyek használhatatlanok a számodra. Csak hátráltatnak a jövő elkövetésében.” Valami hasonló fogalmazódott meg bennem is, amikor úgy gondoltam, pesszimista (pizsama) partyt hirdetek (a pizsama szó csak azért kellett bele, hogy kiteljen a három pé, mert így viccesebben hangzik), és szimbolikusan – egy, az elmúlt évem fényképeit tartalmazó fotófüzetet elégetve – hátrahagyom a 41. életévemet. Féltem, hogy nem értenétek meg, fölösleges exhibicionizmusnak ítélnétek, no, meg olyan sok szomorúságra, csüggedésre okot adó gazdasági, politikai és gazdaság-politikai folyamat húz bennünket percről percre, hogy legalább most ne, csak ma had ne……. Ezért most ideveszem Darvas László verses gondolatát:

„Negyed három múlt öt perccel –

de ez retrográd állítás volna.

Legyen tíz perc múlva fél három!

Így optimizmust sugárzok,

karjaim a jövőbe mutatnak.”

De azért legyek csak óvatos evvel az optimizmussal, mert hamar elszállok az idő szárnyain fölöslegesen könnyen, mint pillangó a szélben. Kassák Lajos így véli: „Soha semmi sem múlik el egészen. Nem igaz ám, hogy az idő, ahogyan mondani szokták, eljár felettünk, és egy bekötött szájú zsákban magával viszi a tegnap és tegnapelőtt történeteit, illatait, színeit és formáit. Én inkább úgy érzem, hogy az, ami egyszer megtörtént velünk, az soha többé nem válhat meg nem történtté, amíg élünk, megőrizzük magunkban a benyomásait.” A legjobb kívánság ezen a napon a magam számára talán az, hogy e bölcs sorokat megfogva tanulni, építkezni tudjak, legyek teljesebb. És a kesergő ködömön keresztül azért vegyem észre, az elmúlt időszakban igazából mennyit is kaptam: Benneteket. Mert ott voltatok, amikor sétálni kellett, amikor Lajkó Félix hegedült, a HANEM zenekar a tangóharmonikába csapott, Nathalie a második életét élte, amikor fölfedeztük Harcsa Veronikát, amikor rácsodálkoztunk Londonra, amikor a Cimbalibandnak a Balaton volt a Riviéra, vagy amikor Billy világa nyílt meg, no és volt, aki a sör nyitásánál volt jelen. Mindenki a legjobb időben……. És Kassák Lajos ezt így fejezi ki: „S hiába is tiltakozunk ellene, életünknek a múlt az egyetlen pozitív tartalma: azt tudjuk, amit a múltban megtanultunk, olyan erősek vagyunk, amennyire a múltban megerősödtünk, és egyáltalában annyira vagyunk itt a jelenben, amennyire vissza nem maradtunk a múltban. Gondolataink, érzéseink, életünk igazságai nem hunynak ki bennünk. Élményeink mindenüvé követnek minket, és nem hagynak nyugton soha. Akármerre fordulunk, mindig szembetalálkozunk velük.”

Hogy meglegyen az íve a szösszenetemnek, lezárásul jöjjön az optimista énem. Most már valami szépet is ki lehetne bontani. Hát tekintsetek velem bizakodva a (sötét) jövőmbe Müller Péterrel: „Minden évünk: egy életkör. Egy gyűrű az életfa törzsén. És minden életkör végén kicsit meghalunk - ugyanakkor minden új kör kezdetén kicsit föltámadunk. Ezért van az, hogy az ember, rejtélyes okból, szomorú a születésnapján.” Szerintetek ez mégsem túl optimista? Nos, akkor Kepes András úr, lépjen előre: „A fiatalság átmeneti állapot, (...) majd az idő megoldja.” Hogy számotokra még ez is kissé keserédes, mint a 80 százalékos fekete csoki (ja, azt egyébként nagyon szeretem)? Akkor nincs mese, Cecelia Ahern gondolatával búcsúzom (mert nincs több időm): „Az életkor csupán egy szám, nem egy elmeállapot vagy ürügy egy bizonyos viselkedésre.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mormota.blog.hu/api/trackback/id/tr664688608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása