HTML

Second-hand kultúra

".......a színház, ahol nem a darab érdekelt, hanem az, amit én majd mondok róla, az irodalom, amelyből nem a könyvek érdekeltek, hanem az írók......" Márai Sándor: Születésnap

Címkék

A38 (3) AnnenMayKantereit (1) ASD (1) Asperger-szindróma (1) Átrium Film-Színház (1) Audrey Tatou (1) Autizmus Spektrum Zavar (1) A legjobb játék (1) A vágy villamosa (1) Balett (2) Bazilika (1) Beck Zoli (1) Benkő Róbert (1) Bereményi Géza (1) Berki Tamás (1) Billy Elliot (1) Bin Jip (1) Bodzsár Márk (1) Borbély Alexandra (1) Boris Vyan (1) Bornai Tibor (1) Böszörményi-Nagy Gergely (1) Budafoki Dohnányi zenekar (1) Budapest 100 (1) Budapest Jazz Club (1) Budapest Music Center (1) Cabaret Medrano (1) Cantate Vegyeskar (1) Csalog Gábor (1) Cseh Tamás (1) D. Tóth Kriszta (2) Deák Kristóf (1) Dés László (1) Diótörő (1) Enyedi Ildikó (1) Építészet (2) Erkel Színház (1) Erkel színház (2) Falusi Mariann (1) Fekete Ernő (1) Fekete Kovács Kornél (1) Feke Pál (1) film (5) Film (1) folk (1) Grecsó Krisztián (1) Gyémánt Bálint (3) Hadik Irodalmi Szalon (1) Harcsa Veronika (5) Háy János (1) humor (2) ifjabb Sapszon Ferenc (1) Igor Sztravinszkij (2) Illés zenekar (1) Játékszín (1) jazz (3) John Grisham (1) Káel Csaba (1) Katona József színház (2) Kentaur (1) Képmás Est (1) Képmás Magazin (1) Kerekes Band (1) Kerényi Miklós Gábor (1) Keszég László (1) Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (1) könyv (3) Lajkó Félix (1) Luciano Berio (1) Mads Mikkelsen (1) Magyar Dal Napja (1) magyar film (3) magyar író (2) Magyar Színház (1) magyar zene (1) Márkos Albert (1) Márta István (1) Másik János (1) Merry (1) MÜPA (2) Musical (1) Nagy Sándor (1) NARTcore (1) Nika (1) Nina Kov (1) opera (5) Operaház (8) operett (1) Oscar-díj (1) Pándi Balázs (1) Papp Lajos (1) Parti Nagy Lajos (1) Pesti színház (1) pszichedelikus rock (1) Puccini (1) Pusztaszeri Kornél (1) Recirquel (1) Reisz Gábor (1) Richard Wagner (2) Rúzsa Magdi (1) Selmeczy György (1) Serbán Attila (1) Sir Elton John (1) Spiritisti (1) szatíra (1) Szente Vajk (1) Szikora János (1) színház (4) Szörényi Levente (1) Szörényi Őrs (1) Takahashi Yuya (1) Tenessee Williams (1) Testről és lélekről (1) The Merry Poppins (1) Udvaros Dorottya (1) Ugron Zsolna (1) Vámos Miklós (1) Várkert Bazár (2) Vastag Csaba (1) Vecsei H. Miklós (1) Venekei Marianmna (1) Veres Mónika (1) Vladimir Viszockij (1) Weiszer Alinda (1) zene (9) Zeneakadémia (1) Zomborácz Virág (1) Címkefelhő

Friss topikok

Illaberek – mennünk kell?

2014.12.21. 09:15 Sombokor

Kedvelem, amikor valami több annál, ami. Szeretem, amikor egy koncertre érve nem csak a hangok, hanem a látvány is elragad. Szerencsés az a táncelőadás, ahol a zene is kiváló. Elvarázsolnak az olyan múzeumok, ahol nem csak nézni lehet a képeket, hanem valami módon hozzáérni, megszagolni, feldolgozni lehet. A különböző ágak összekapcsolásával ráadásul több kultúra fogyasztót érhetnek el az intézmények, ami gazdasági szempontból sem hagyható figyelmen kívül. A Katona József Színházban műsoron lévő Illaberek c. előadás ilyen. Szöveg, zene, tánc, némi show elem, videófal, mindez abszolút ötletes és majdnem hétköznapi (bőröndökből építkező) díszletekbe helyezve jeleníti meg. Olyan darab, mely nem dolgozik helyettünk. Nem ad megoldást a kezünkbe. Felvázol helyzeteket, életeket, igen, sokszor panelekből építkezve, de ezeknek a paneleknek éppen az a célja, hogy mindenki értse, mindenki tudja, miről van szó. Sablonokkal ábrázol hazai politikai helyzetet, itthonmaradókat, Magyarországot választó külföldieket és kivándorlókat. Sablonokkal dolgozik, mert szüksége van az összekacsintásra, a teisugyanaztérzed összekovácsolására. Mert a darab ettől működik.

Néhány előadás után Weiszer Alindával maradhat a közönség. Alinda vendéget hív, beszélgetés indul – és mivel kb. a nézők fele az előadás után elmegy, még interaktív beszélgetésre is mód nyílik. Ez alkalommal egy olyan szociológus volt a meghívott, aki londoni magyaroknak állított össze kérdőívet. Pár száz válaszra számított, végül 5700 eredménye lett. A szociológus beszámolt a kérdőívről, a kiküldés módszeréről, az adatok elemzéséről. Alinda megkérdezte a maradék közönséget, hányan élnek külföldön. Több, mint a fele a színházban-maradóknak feltette a kezét. Gondolom, ez a szám azért volt ilyen nagy, mert karácsony közeledtével hazajönnek a távozottak, feltételezem, más időszakban ez a kérdés kevesebb magasba emelkedő kezet eredményezhet – de mindenképpen letaglózó volt látni a kezek erdejét. Sokan elmesélték miért, hogyan, mikor mentek el, haza akarnak-e térni és mit találtak kint. A kérdőívre adott válaszokból is elemezgetett a vendég, kiderült pl. hogy a londoniak átlagéletkora 33 év. A Londonba kiment honfitársaink 90 % hasonló szintű munkát végez, mint itthon tette (vagy mint itthon tehette volna, ha sikerül a szakmájában elhelyezkednie), mindössze 10 % mosogat, ápol, takarít. Engem az arány megdöbbentett, többnek vélem a mosogatók táborát. Megtudtuk azt is, hogy legtöbben 3 évre tervezik a kint maradásukat, sokaknak mégis több lesz belőle. Tény, hogy aki 5 évet kint marad, már nem jön vissza – függetlenül attól, amikor kiment, mit gondolt arról, hol fog élni. Arra a kérdésre válaszul, miért ment ki, elsősorban gazdasági okot jelöltek meg, de a biztonság (kiszámíthatóság), az életminőség, a politikai környezet is jelen voltak az első ötben. Körülbelül ez hangzott el azoktól is, akiket Alinda bevont a beszélgetésbe. Nekem érdekes volt még az az adat is, hogy bár mindenki ismer valakit, aki kiment, vagy aki ismer valakit, aki kiment, mégsem mentünk el (még) olyan sokan, mint mondjuk a háború vagy 56 után. Nagyon benne van a köztudatban a téma, sokakat érint, de még nem akkora, mint amikor valóban a puszta létükért futottak emberek. Ismerve az EU tagországok zárásra való törekvéseit, valószínűleg nem is lesz akkora, hiszen megnehezedik majd a kint lét. Az is elhangzott, kicsivel többen jöttek az elmúlt időszakban ide, mint ahányan elmentek. Magyarok helyett magyar-erdélyiek, magyarok helyett afgánok, tálibok, elefántcsontpartiak és sierraleoniak. A szociológus elmondta, a sikerre való tekintettel, más városokban is elvégzik a kutatást. Érdekes lenne tudni majd, vajon azok az adatok mennyire térnek el a már ismert londoni jellemzőktől.

Ha a téma személyesen foglalkoztatna, ha azon kattognék, menjek vagy maradjak, az előadás semmilyen megoldással nem tud szolgálni, a beszélgetés sem adott volna gyógyírt. Összerendezte, egymás mellé rakta a tényeket, a sorsokat, amiket hallani lehet valakitől, aki ismer valakit, aki kiment, aki megjött, aki idejött, aki itt maradt…………….. Mintha múzeumban járva pillanatfelvételeket néznék és a sorsukba belepillantva kicsit a saját érzéseim, gondolataim kerülnének a helyükre. Nem megoldás, rendszerezés, összesimogatás szórakoztató egyvelege, és sikeres – a hullámzó minőség ellenére is. Tökéletes este volt, de aki valóban belemélyed, ne tervezzen hamar alvást utána, mert lesz bőven miről beszélgetni.

Kiss Judit Ágnes: Szó

Hazádból, hogyha még bírod,
Ne menj el, ó, magyar.
Hogy menekülj, lesz mindig ok,
És mindig, hogy maradj.
Itt áldozat, s vajon mi ott?
Bevándorló lehetsz,
Nem tudhatod, végül melyik
A súlyosabb kereszt.
Ez a föld régóta ugar,
Terméketlen, sivár,
De van még, ki zenét szerez,
És színházat csinál,
Szeret és harcol semmiért,
Mert másként nem tehet.
Hogy itt vagy, erőt ad nekik,
S ők itt vannak veled.
Lehet, hogy nem jön jobb soha,
Ki itt él, mélyrepül.
Megúszhatják a vétkesek,
S te bűnhődsz vétlenül.
Míg annyi jóval tele
A másik serpenyő,
Ha baj van, ki ne mentené,
Ami még menthető?
De itt van szükség rád nagyon,
Sötétben lenni fény,
Hogy fölemeld, ki megrogyott,
És bátorítsd, ki fél.

Maradj, mert meg kell védeni,
Kinek nincs is hova,
Legyen szegény, hajléktalan,
Zsidó, meleg, roma,
Vagy bárki más, aki alól
Kihúzták a talajt.
Légy fül, ha semmit nem tehetsz,
Ki hallja még a jajt.
Ez frontvonal, ez harcmező,
S még így is otthonod,
Rád simul minden rég bejárt
Tered, kamaszkorod.
Taposhatnak röhögve mind
Az összes elveden,
De szétolvadnak a szavak
Az anyanyelveden.
Ne hidd, hogy semmi eszközöd,
Fegyver vagy te magad,
Mind különleges ügynök az,
Ki mégis itt marad.
Maradj, tövisnek bőr alatt,
Ha bírod még, magyar,
Légy viszkető seb, mit kéz
Álmában is vakar.
Itt áldás is, másutt csak egy
Bevándorló lehetsz.
Ki mondja meg, végül melyik
A súlyosabb kereszt

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: színház Katona József színház Weiszer Alinda

A bejegyzés trackback címe:

https://mormota.blog.hu/api/trackback/id/tr917001097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása