HTML

Second-hand kultúra

".......a színház, ahol nem a darab érdekelt, hanem az, amit én majd mondok róla, az irodalom, amelyből nem a könyvek érdekeltek, hanem az írók......" Márai Sándor: Születésnap

Címkék

A38 (3) AnnenMayKantereit (1) ASD (1) Asperger-szindróma (1) Átrium Film-Színház (1) Audrey Tatou (1) Autizmus Spektrum Zavar (1) A legjobb játék (1) A vágy villamosa (1) Balett (2) Bazilika (1) Beck Zoli (1) Benkő Róbert (1) Bereményi Géza (1) Berki Tamás (1) Billy Elliot (1) Bin Jip (1) Bodzsár Márk (1) Borbély Alexandra (1) Boris Vyan (1) Bornai Tibor (1) Böszörményi-Nagy Gergely (1) Budafoki Dohnányi zenekar (1) Budapest 100 (1) Budapest Jazz Club (1) Budapest Music Center (1) Cabaret Medrano (1) Cantate Vegyeskar (1) Csalog Gábor (1) Cseh Tamás (1) D. Tóth Kriszta (2) Deák Kristóf (1) Dés László (1) Diótörő (1) Enyedi Ildikó (1) Építészet (2) Erkel színház (2) Erkel Színház (1) Falusi Mariann (1) Fekete Ernő (1) Fekete Kovács Kornél (1) Feke Pál (1) Film (1) film (5) folk (1) Grecsó Krisztián (1) Gyémánt Bálint (3) Hadik Irodalmi Szalon (1) Harcsa Veronika (5) Háy János (1) humor (2) ifjabb Sapszon Ferenc (1) Igor Sztravinszkij (2) Illés zenekar (1) Játékszín (1) jazz (3) John Grisham (1) Káel Csaba (1) Katona József színház (2) Kentaur (1) Képmás Est (1) Képmás Magazin (1) Kerekes Band (1) Kerényi Miklós Gábor (1) Keszég László (1) Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (1) könyv (3) Lajkó Félix (1) Luciano Berio (1) Mads Mikkelsen (1) Magyar Dal Napja (1) magyar film (3) magyar író (2) Magyar Színház (1) magyar zene (1) Márkos Albert (1) Márta István (1) Másik János (1) Merry (1) MÜPA (2) Musical (1) Nagy Sándor (1) NARTcore (1) Nika (1) Nina Kov (1) opera (5) Operaház (8) operett (1) Oscar-díj (1) Pándi Balázs (1) Papp Lajos (1) Parti Nagy Lajos (1) Pesti színház (1) pszichedelikus rock (1) Puccini (1) Pusztaszeri Kornél (1) Recirquel (1) Reisz Gábor (1) Richard Wagner (2) Rúzsa Magdi (1) Selmeczy György (1) Serbán Attila (1) Sir Elton John (1) Spiritisti (1) szatíra (1) Szente Vajk (1) Szikora János (1) színház (4) Szörényi Levente (1) Szörényi Őrs (1) Takahashi Yuya (1) Tenessee Williams (1) Testről és lélekről (1) The Merry Poppins (1) Udvaros Dorottya (1) Ugron Zsolna (1) Vámos Miklós (1) Várkert Bazár (2) Vastag Csaba (1) Vecsei H. Miklós (1) Venekei Marianmna (1) Veres Mónika (1) Vladimir Viszockij (1) Weiszer Alinda (1) zene (9) Zeneakadémia (1) Zomborácz Virág (1) Címkefelhő

Friss topikok

Egy veszedelmes viszony – Mads Mikkelsen, Dánia filmes nagykövete

2012.12.07. 20:29 Sombokor

Ha jól emlékszem, 2010 őszén kezdődött a kapcsolatunk. Egy viszonylag magas, vékony, 45 éves, szőkésbarna hajú férfit láttam, jól karbantartva. Akkor éppen egy parókia lelkésze volt, és elesett embereken (egy alkoholistán, egy arabon és Adamon, a nácin) igyekezett segíteni. A taktikája az volt, hogy az őket körülvevő világból a rosszat nem hajlandó elfogadni, teljes tagadásban él. Hite, mely bármely testi vagy lelki fenyítés ellenére sem ingott meg, hatással volt a körülötte élő kibicsaklott lelkek némelyikére – Adam élete teljesen új fordulatot vett.  2012-ben már hentesnek állt. Egy hentes alkalmazottjaként nem kapott elismerést, így megnyitotta saját üzletét, barátjával – az üzlet nyitása előtt a hűtőkamrában dolgozó villanyszerelőre sajnálatos módon rázárták az ajtót, aki másnap reggelre meghalt. Az éppen induló üzletnek nem lenne jó marketing egy hulla, így a halottat el kell tüntetni…. Ismétlem, a helyszín egy hentesüzlet…….  Persze a film végére kiderül, hogy a bolt sikere nem a húsban, hanem a pácban rejlik. És az is kiderül, nem az az őrült, aki annak látszik – hiszen az őrültségnek is legalább annyi színe és íze van, mint a normalitásnak.

Az igazi fordulatot az életében a 2012 év végi munkahelye hozta meg számára: VII. Kereztély dán király udvari orvosaként kapott állást Az tetszett ebben az életében, hogy rádöbbentett, Dániának is van múltja – hiába álldogál ott Észak-Európában olyan csöndesen. VII. Keresztély nem teljesen uralkodásra termett, gyermeki lélekkel megáldott, befolyásolható uralkodód, akit az udvari körök – majd az udvari orvos is – bábként használ. De ugye egy királynak feladatai vannak, meg kell nősülnie, még akkor is, ha a kutyája jobban érdekli, mint az ara, uralkodnia kell, még akkor is, ha az aláírás helyett inkább a néger kisfiúval játszana, stb. Az orvos véletlenül csöppen a képbe, elkap egy kínálkozó lehetőséget, a fáradtságos és kissé pórias napi robot helyett inkább a csillogást választja. Hamar megtalálja a közös hangot a királynéval, majd a közös szobát is, ahol az ágyuk is közös lehet röpke találkák idejére. Eközben kiderül, világnézetük, a felvilágosodás, Rousseau eszméi. Voltaire gondolatai is közösek, és máris besikerült egy közös gyerek……. Nos, a 18. században ez még Dániában is roppant kínos, ráadásul akkor, amikor a királynéról van szó. Az eltelt idő alatt természetesen a kirúgott korábbi udvari körök, volt államtanácsosok sem tétlenkedtek, föllázították a népet, azt a népet, akiknek pedig az orvos jót hozott: pl. eltörölte a fogolykínzást, eltörölte a röghöz kötöttséget, megszüntette a cenzúrát, kötelezővé tette a himlő elleni oltást, stb. A nép mégis föllázadt ellene (nem éreztek párhuzamot a 2006 szeptemberi TV székház ostrommal?). A királynét és a fattyút száműzték, az orvost és egy barátját lefejezték. A vigasz kb. 7 évvel később érkezett, a király fia és a királyné lánya a király támogatásával puccsal átvették a hatalmat és a felvilágosodás végleg teret kapott Dániában.

Az első film, amit Mads Mikkelsennel láttam, az Ádám almái, 2005-ben készült. Erős, túlzottan erős, vakhitű, abszolút korrekt, emberséges és igazságos személyt varázsolt a vászonra. Kemény tartású embert láttunk, aki erős vár. A film a hit diadala, úgy, hogy nem azt szajkózza, miben kell hinned, azt sugallja, hinned kell és sikerül. De hinned kell mindenekfelett. A második film A zöld hentesek 2003-as alkotás. Szatirikus mű ez is (az Ádám almáit ugyan nem jellemezném szatirikusnak, de vitathatatlanul sok a szatirikus vonás benne), azt taglalja, hol vannak az őrültségnek határai, és minden őrültség-e, ami annak látszik? Vagy akár fordítva: minden normális-e, ami annak látszik? Mads Mikkelsen itt is erős egyéniség, itt is mindent alávet a hitének, abban hisz, hogy az üzlet beindul. Ám itt a film végére kiderül, ő a nem normális, így ez a fricska már abban is megingatja a nézőt, erős-e egyáltalán……. Lehet-e erős, aki nem teljesen van avval tisztában, amit tesz? A harmadik filmben a karakter egy esendő ember. Szerelmes tud lenni. Vannak világnézeti eszméi. A kettőt rendben össze is tudja egyeztetni, sikeres, kiegyensúlyozott ember. A baj csak az, hogy a 18. században van és a király feleségét szereti. Amikor a gondok elsodorják, nem mutat nagyságot – a filmben az asszony nagysága itt ellenpólusként domborodik ki. Az orvos nem csinál semmi gyalázatos dolgot, nem, csak esendő emberként a kínzások hatására mindent bevall, elárulva szerelmét, világnézetét, illetve láthatjuk élete utolsó másodperceit, félelmét, átlagos emberi mivoltát. Kíváncsi lennék a Jagten (Vadászat) c. filmjére, melyért ez évben Cannesban elnyerte a legjobb férfi alakítás díját……………. Ha valakinek megvan a film, ne habozzon, keressen meg valahol és jól ajánlja föl megnézésre!!!!!!!!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mormota.blog.hu/api/trackback/id/tr404953578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása